COGGA – A dalok (HUN)

COGGA_front cover

 

A lemeznek nemcsak azért van különleges jelentősége számomra, mert ez az első albumunk, hanem azért is, mert az életem egy nagyon fontos szakaszának, a tinédzser és kora húszas éveim egyfajta zenei és szöveges összefoglalása. Ez az önéletrajzi jelleg végül alapjaiban határozta meg a lemez koncepcióját, amit röviden így tudnék megfogalmazni:

Egy, az Y generációhoz tartozó huszonéves görcsös kapaszkodása a „fiatalságát” meghatározó élményekbe, és abba a digitális korszak előtti világba, ami pont a felnőtté válásával párhuzamosan vált a múlt részévé.

Elavult (?), poszt-tinédzser érzések, „elavult” zenei kísérettel, ami egyfajta tisztelgés a 90-es évek mainstream rockzenéje előtt, a Nirvana-tól a Deftones-ig, a Radiohead-től a Kyuss-ig, a Limp Bizkit-től a Tool-ig, 1991-től 2003-ig.

Mindehhez tartozik még egy réteg is: a zenekar eredeti változata ugyanis 2002-ben alakult, első éves gimnazista koromban – mikor 14 éves voltam – és a 26. születésnapom környékén kezdtük el felvenni a lemezt. Egyes dalok akkor már több mint 10 évesek voltak. Bár Balázs, a dobosunk 2012-ben csatlakozott a zenekarhoz – és ezt tekintjük a zenekar valódi alakulásának – az érkezése előtti 9 év nem telt el nyomtalanul. Az “ős-AITM-el”, melynek magja a sok tagcserével együtt is állandó volt: Uzonyi Gábor (dobok), Simon Zoltán (basszusgitár), Várhidi Adrián (gitár, ének) 9 év alatt körülbelül 60 dalt írtunk, számos demót vettünk fel, körülbelül 5 lemeznyi anyagunk született.

Mikor Balázs csatlakozott a zenekarhoz, bizonyos dalokat nem volt hajlandó játszani, más dalokat pedig teljesen át akart írni. Én viszont igyekeztem minél kevesebbet változtatni, hiszen az évek során ezek a számok egyfajta múltbéli relikviaként a részemmé váltak. Ez a hozzáállás persze bizonyos “hibákat” eredményezett: feleslegesnek tekinthető gitártémák, túl hosszú intrók, stb. formájában, de ezt bevállaltam, mivel ez az egész valahol egy jelentős életszakaszom konzerválásról is szólt. Hasonló okok állnak a lemez hosszúsága mögött is: egy 14 számos album kiadása teljes mértékben szembemegy a mai trendekkel – ez a felvétel azonban „abból a korból származik”, amikor a CD, és a hosszabb albumok élték aranykorukat.

A dalokról saját szavainkkal

A nagyra tisztelt és rendkívül tapasztalt zeneipari szakértőknek köszönhetően a 21. században már rendelkezésünkre állnak olyan irányelvek, melyekre biztosan építhetünk a közönség elvárásainak minél teljesebb kiszolgálása érdekében. Ezt a rokkmetál lemezt ezek alapján készítettük. A felhasznált stíluselemeket a nóták címeinél külön-külön jelöltük.

2

Zeitgeist Pop

05,06,19

Miről szól?: A szórakoztatóipar hatalmáról

A lemez nyitódala, tulajdonképpen intrója. A fogyasztás kényelmességéről szól: a pénzedért cserébe nem kell dolgoznod magadon, elég, ha hátradőlsz és veszel egy „csomagot”, ami az öltözködéstől, a zenei/filmes/irodalmi/ videójátékos ízléseden, a barátaidon át, a munkádig, a viselkedésedig pontos szabályzatot nyújt. Nem kell gondolkodnod, csak érezned. Tök mindegy, hogy például egy rockbanda mennyire lázadónak és függetlennek tűnik, mindenki a rendszer része. Nekünk is szabályokat kell követnünk, ha sikeresek akarunk lenni. Ezt a dalt az a dilemmám inspirálta, hogy a lemezen olyan dolgokat is kritizálok, amiktől én is függök: üzlet, PR, marketing, közösségi portálok. Emiatt szerettem volna nyilvánvalóvá tenni, hogy minden, amiről énekelek, idézőjelbe van téve.

Buzzkiller Saturday

06,21

Miről szól?: A különlegesség kultuszáról

A dal azokról az emberekről szól, akik meg vannak győződve a saját egyediségükről, de a személyiségük valójában kölcsönvett és megvásárolt kellékek (ruha, ízlés, filmekből vett idézetek) összessége.

The Justifier

18,21,24

Miről szól?: A politikus popzenéről

Egy demagóg dal a társadalmi igazságtalanságokról, és egyúttal arról is, hogy mennyire nevetségesek azok, akik abból csinálnak pénzt, hogy ezekről énekelnek. Bár tény, hogy nagyon sok mindent tényleg nehéz megemészteni, pláne ma, amikor az internetnek köszönhetően a világban tapasztalható elképesztő egyenlőtlenségek ennyire szem előtt vannak. Ilyenkor könnyű cinikussá, vagy anarchistává válni, és persze mindig lesz valaki – egy politikus vagy akár egy zenész – aki arra építi a karrierjét, hogy ezeket az érzelmeket váltsa pénzre.

Anthem XYZ

05,18

Miről szól?: A Z generációról

A lemez grunge himnusza. X generációs zene (grunge) egy, a Z generációról szóló szöveggel, arról a szerintem Y generációs alapélményről, hogy az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy már a kora húszas éveiben felháborítják a „romlott erkölcsű, elkényeztetett és ostoba ’mai’ fiatalok”.

Digital Holocaust

21,24

Miről szól?: Az információs zajról

Mivel az őrületes mennyiségű információt ömlesztett formában kapjuk, a dolgok jelentősége közötti különbség kezd teljesen elmosódni, elég csak arra gondolni, hogy egy hírportálon egy tömeggyilkosságról szóló cikk mellett cuki állatos fotókat és celebekről szóló cikkeket látunk. Azt tapasztalom, hogy mivel az értékes gondolatok elvesznek a vélemények tengerében, a gondolkodás kezd teljesen elértéktelenedni, és a helyét egyeseknél egy cinikus, kiégett világszemlélet veszi át, másoknál pedig egy ilyen „leszarok mindent, csak érezzük jól magunkat” hozzáállás. Generation Flesh

18,24,25

Miről szól?: A túlszexualizált popkultúráról

Bár gyűlölöm az álszentséget, ami mögött az elfojtott ösztönök feszültsége lapul, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy manapság a szórakoztató-és reklámipar kicsit túltolta a test és a szexuális nyitottság hangsúlyozását, mintha a létezésünk egyetlen igazi értelme az lenne, hogy a strasszokkal díszített hússzeletként parádézzunk a szombat éjszakában. Emigrant Song

05,21

Miről szól?: Az újdonság utáni kényszeres vágyról

Mivel a kínálat óriási, állandó kísértésben élünk, hogy újat, jobbat keressünk ahelyett, hogy a már meglévő dolgokon próbálnánk javítani, legyen az egy tárgy, egy készség, a hivatásunk, vagy akár egy párkapcsolat. „Ending is better than mending”, ahogy a Szép új világban mondják…

Franny Lane

05,19

Miről szól?: A naivitás elvesztéséről

A dal alapját még 16 éves koromban írtam: eredetileg egy klasszikus tini szerelmes-szakítós szám volt, a 10 évvel későbbi szöveg viszont már inkább egy utolsó búcsú a kezdeti ártatlan szerelemképtől.

Ultrabitch

06,21

Miről szól?: A nők szextárgyként való kezeléséről

Egy parodisztikus dal a hímsoviniszták és az ultrafeminisiták bosszantására.

The Age of Women

05,09,18

Miről szól?: A zsákmányférfiakról

Egyéjszakás kaland sztori egy srácról, aki az éjszakában járva várja a ragadozó nőt. Behódoló dal, egy új férfitípus éjszakai indulója. Ironikusan himnikus, 80-as évekbeli ’cock rock’ refrénnel.

Newropean Nights

10,19,20,21

Miről szól?: A vágyról hogy az éjszakában megszabaduljunk magunktól

Zeneileg talán az egyik legkülönösebb dalunk abban a tekintetben, hogy keveredik benne a sűrű zengetéses, lágy akkordos „indie rockos” hangzás és az erőszakos, mélyre hangolt gitár. A budapesti éjszaka vággyal teli vibrálásának megzenésítése, az éjszakába menekülésről, az ismeretlenségben rejlő izgalomról, az élmények veszett akarásáról.

25

10,19,20

Miről szól?: A tinédzserkor kitolódásáról

A koncepció miatt szerettem volna a lemezre egy tipikus „örökké fiatalok és szépek vagyunk és boldogan táncolunk a holdfényben” jellegű reklámzenét – persze a saját stílusunkban. Félig komoly, félig paródia, de nagyon szeretem, talán azért is, mert a többi dallal szemben ebben elég sok, a stúdióban improvizált téma van, ami hallgatáskor eszembe juttatja a lemezfelvétel euforikus időszakát.

The Virgin

05,10,18,19

Miről szól?: Az érzelmi szüzekről

A dal azokról a vonzó és félelmetes, megfoghatatlan nagyvilági jelenségekről szól, akiknek a látszólagos szabadsága mögött a szerelem kiszolgáltatottságától való rettegés, és emiatt szinte feloldozhatatlan magány lapul.

Sheep

05,18,16,21

Miről szól?: A zenei katarzis erejéről

A lemez outro-ja, arról a mágikus érzésről, amitől az ember, különlegesnek, élőnek, erősnek érzi magát zenehallgatás közben. Röviden: szabadnak. De mi van, ha a zene mágiája csak műeufória, egy eszköz, ami megnyugtat, elkábít, levezeti a rabszolgák feszültségét? Vagy tényleg szabaddá tesz? Akarjam-e tudni, hogyan működik a bűvész trükk, vagy inkább hinni szeretnék a varázslatban?

Utószó

Gyakorlatilag mióta elkezdtem zenélni, egy saját nagylemez volt a legnagyobb vágyam. Egy album végighallgatása az első számtól az utolsóig, éjszaka, egyedül, ráhangolódva az album ritmusára… az egyik legmélyebb élvezet számomra. A producerünk, Vári Gábor még talán sosem vett részt ilyen körülményes felvételben, mert állandóan újra-és újravettem részeket, amikkel nem voltam elégedett, sokszor azután is, hogy kijelentettük: „befejeztük”. Stresszes volt. Egy csomó korrekció feleslegesnek tűnt a többieknek. Kicsit olyan volt az egész, mintha egy szakadék felett kell volna átmennem egy láthatatlan hídon, ködben, remélve, hogy lesz valami a túloldalon. Persze ez csak egy hülye rocklemez, talán közhelyes, talán szimplán szar. De létezik.

Hosszú küzdelme volt ez valaminek, ami meg akart születni azokból a gondolatokból, tapasztalatokból, szerelmekből, kielégítetlenségekből, fájdalmakból, amiket átéltem és okoztam másoknak, a dalokból, a lemezekből, az olyan zenészektől kapott élményekből, akiknek „joga volt” közölni.

Pontosan 9 hónapig tartott a felvétel, és tényleg olyan volt, mint világra hozni valamit – amivel együtt én is újjászülettem. Létrehozni valamit, amire büszke vagyok, ami létezik és él. Minden hibájával együtt.

A keverés befejezése utáni éjszakán elindultam a stúdióból egy jó órás sétára, hogy vásároljak valami alkoholt az ünnepléshez. Ez volt az első alkalom, amikor végighallgathattam az első saját lemezem… és igen, az a katarzisszerű órácska totálisan megérte azt a sok szenvedéssel, nehézséggel, munkával, és látszólag felesleges körökkel teli évet.

Őszintén remélem, hogy ezek a másokat is hozzásegítenek, hogy akár csak egyet is előrébb lépjenek azon a hídon.

Adrián

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.